ארץ ישראל היא ערש תרבות שמן הזית מסביב לים התיכון. כאן לראשונה בוית עץ הזית והפך משיח בר קוצני לעץ גדול ומרשים, וכאן לראשונה הפיקו שמן מפירותיו.
שמן זית מסיק קיבוץ מגל, הממוקם על שיפוליהם המערביים של הרי השומרון – איזור בו לא פסק גידול הזית מאז החל לפני אלפי שנים – ממשיך את מסורת גידול הזית ומשכלל אותה, תוך שימוש בחקלאות מודרנית ומדייקת, המאפשרת שליטה גבוהה על תהליך הגידול של הזיתים בדרכם להפוך לשמן, כמו גם שמירה על הסביבה וגידול בהתאם לכללי החקלאות המקיימת.
גישה זו, של חקלאות מודרנית ומתקדמת השואבת את קיומה מהסביבה בה היא נמצאת, היא הבסיס לשמני הזית שלנו, שזוכים שנה אחר שנה בפרסים רבים בארץ ובעולם.
כחלק מהשאיפה הבלתי פוסקת שלנו למצויינות, אנו שמחים להציג בפניכם שלושה שמני זית, המצטרפים למשפחת שמני הזית של קיבוץ מגל. שלושה שמני זית, שלושה זנים, המקפלים את סיפורו של הזית בארץ ישראל. שלושה זני מורשת עתיקים, ששורשיהם ההיסטוריים מגיעים אלפי שנים אחורה, וענפיהם נושאים פירות חדשים וצעירים, אז כמו היום.
שלושת הזנים נטועים על אדמת רנדזינה – קרקע שמקורה בבליית סלעי גיר עתיקים. זוהי קרקע בעלת גוון אפרפר, עשירה ומנוקזת היטב ונחשבת לקרקע אידיאלית לגידול זיתים. המסיק הסלקטיבי מתחיל עם שחר ומסתיים לפני הצהריים, על מנת להימנע מטמפ' גבוהות שעשויות לפגוע בהתפתחות הארומות בעת הפקת השמן. אינדקס ההבשלה של הזיתים בעת המסיק הוא 1, והזיתים נשמרים בקירור עד להגעתם לבית הבד.
השמן מסונן מיד לאחר הפקתו על מנת לשמר את מאפייני הטעם והארומה המקוריים שלו.
סורי
זן שמקורו בהרי הגליל הגבוהים.
העץ מרשים מאוד בצורתו ובעל פירות אובליים בינוניים בגודלם.
זן זה הוא הנפוץ ביותר בישראל,
הן למאכל והן לשמן.
לסורי שלנו ארומות ברורות של עגבניה חצי בשלה, אגוז ירוק ועלי מאכל טריים.
הסיומת אגוזית ורכה, עם מרירות מאוזנת וחריפות עדינה וארוכה.
ברנע
זן שמקורו בדרום הנגב, בגבעות החוליות של פתחת סיני. העץ תמיר ו"ברושי" ופירותיו ארוכים, עם פיטם אופייני בקצה ובעלי מופע הבשלה צבעוני ומרשים. באף ניתן למצוא אפרסק ירוק, שקד ירוק, זית בוסר וקליפת בננה ירוקה. בפה נוספת למנעד הארומות גם מרירות בינונית וחריפות מסיימת עדינה.
נבאלי
זן שמקורו בהרי השומרון.
העץ בינוני בגודלו ופירותיו עגולים ומזכירים בצורתם תפוחים קטנים.
השמן מאופיין בארומות של זית ירוק, עגבניה ירוקה, עשבי בר וארוגולה. הפירותיות מתעצמת בפה, מלווה במרירות בינונית וסיומת עוקצנית המזכירה פלפל לבן.